Tort malinowo-kokosowy

 

 

 

Składniki

Biszkopt (klik)

Frużelina malinowa 

-360 g mrożonych malin 

-5 łyżek cukru

-4 łyżeczki żelatyny

Krem z frużeliną malinową 

-200 g frużeliny malinowej 

-400 g śmietanki kremówki 36 % 

-250 g mascarpone 

-4 łyżki cukru

Krem kokosowy

-opakowanie ciastek kokosowych Balviten

-250 g śmietanki kremówki 36% 

-200 g mascarpone 

-4 łyżki cukru pudru

Krem do tynkowania milky way 

-75 ml mleka zwykłego

-75 g cukru pudru 

-250 g miękkiego masła 

-240 g mleka w proszku

Nasączanie tortu 

-200 ml wody 

-1/2 cytryny 

-2 łyżeczki cukru


Frużelina malinowa

  • Do garnka włóż mrożone maliny gotuj je na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj do nich cukier i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a maliny się rozpadną. Na koniec dodaj 2 łyżeczki żelatyny i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

Krem z frużeliną malinową

  • Do miski włóż śmietankę, mascarpone, cukier i przygotowaną frużelinę malinową. Wszystko miksuj do uzyskania jednolitego kremu.

Krem z wafelkami

 Ciastka rozdrobnij na mniejsze kawałki

1.Do miski włóż śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksuj do połączenia składników.2.Następnie dodaj do kremu ciastka i dokładnie wymieszaj.

Krem do tynkowania milky way

  • W rondelku pogrzej mleko i dodaj do niego cukier, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Do miski włóż masło i miksuj je na jasną, puszystą masę. Może to potrwać do około 8 minut.
  • Następnie do masła dodawaj stopniowo mleko z cukrem i nadal miksuj.
  • Na koniec dodawaj po łyżce mleko w proszku. Miksuj kilka minut, aż masa będzie jednolita.
  • Do kremu możesz dodać barwniki spożywcze lub np. kakao, gdy chcesz zmienić jego kolor.
  • Jeśli chcesz pokryć tort białym kremem, polecam dodać biały barwnik spożywczy, ponieważ sam krem jest lekko żółtawy.

Nasączanie tortu

  • Do zimnej wody dodaj wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier, a następnie dokładnie wymieszaj. Zamiast wody możesz użyć także herbaty.

Składanie tortu

  • Gotowy biszkopt podziel na 3 równe części.
  • Jedną część włóż na spód rantu. Nasącz biszkopt 100 ml wody z cukrem i cytryną.
  • Na nasączony biszkopt włóż krem z frużeliną malinową i wyrównaj.
  • Następnie nałóż drugi blat biszkoptu i ponownie nasącz 100 ml wody z cukrem i cytryną.
  • Na nasączony biszkopt włóż krem z ciastkamii wyrównaj.
  • Zakryj całość ostatnim blatem, a następnie go nasącz.
  • Całość włóż do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Po tym czasie otwórz rant i wyjmij tort.
  • Na koniec otynkuj tort kremem milky way i ozdób według uznania.
  • Włóż tort do lodówki na minimum 3 godziny do całkowitego zastygnięcia kremu.

 Na koniec wykonaj drip czekoladowy i udekoruj wedle uznania

Artykuł skopiowany ze strony www.slodkipomysl.pl

BIAŁY DRIP – biała polewa na tort | SŁODKI POMYSŁ
Artykuł skopiowany ze strony www.slodkipomysl.pl

BIAŁY DRIP – biała polewa na tort | SŁODKI POMYSŁ
Artykuł skopiowany ze strony www.slodkipomysl.pl

BIAŁY DRIP – biała polewa na tort | SŁODKI POMYSŁ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)