Składniki
Biszkopt (klik)
Frużelina malinowa
-360 g mrożonych malin
-5 łyżek cukru
-4 łyżeczki żelatyny
Krem z frużeliną malinową
-200 g frużeliny malinowej
-400 g śmietanki kremówki 36 %
-250 g mascarpone
-4 łyżki cukru
Krem kokosowy
-opakowanie ciastek kokosowych Balviten
-250 g śmietanki kremówki 36%
-200 g mascarpone
-4 łyżki cukru pudru
Krem do tynkowania milky way
-75 ml mleka zwykłego
-75 g cukru pudru
-250 g miękkiego masła
-240 g mleka w proszku
Nasączanie tortu
-200 ml wody
-1/2 cytryny
-2 łyżeczki cukru
Frużelina malinowa
- Do garnka włóż mrożone maliny gotuj je na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj do nich cukier i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a maliny się rozpadną. Na koniec dodaj 2 łyżeczki żelatyny i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Krem z frużeliną malinową
- Do miski włóż śmietankę, mascarpone, cukier i przygotowaną frużelinę malinową. Wszystko miksuj do uzyskania jednolitego kremu.
Krem z wafelkami
Ciastka rozdrobnij na mniejsze kawałki
1.Do miski włóż śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksuj do połączenia składników.2.Następnie dodaj do kremu ciastka i dokładnie wymieszaj.
Krem do tynkowania milky way
- W rondelku pogrzej mleko i dodaj do niego cukier, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Do miski włóż masło i miksuj je na jasną, puszystą masę. Może to potrwać do około 8 minut.
- Następnie do masła dodawaj stopniowo mleko z cukrem i nadal miksuj.
- Na koniec dodawaj po łyżce mleko w proszku. Miksuj kilka minut, aż masa będzie jednolita.
- Do kremu możesz dodać barwniki spożywcze lub np. kakao, gdy chcesz zmienić jego kolor.
- Jeśli chcesz pokryć tort białym kremem, polecam dodać biały barwnik spożywczy, ponieważ sam krem jest lekko żółtawy.
Nasączanie tortu
- Do zimnej wody dodaj wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier, a następnie dokładnie wymieszaj. Zamiast wody możesz użyć także herbaty.
Składanie tortu
- Gotowy biszkopt podziel na 3 równe części.
- Jedną część włóż na spód rantu. Nasącz biszkopt 100 ml wody z cukrem i cytryną.
- Na nasączony biszkopt włóż krem z frużeliną malinową i wyrównaj.
- Następnie nałóż drugi blat biszkoptu i ponownie nasącz 100 ml wody z cukrem i cytryną.
- Na nasączony biszkopt włóż krem z ciastkamii wyrównaj.
- Zakryj całość ostatnim blatem, a następnie go nasącz.
- Całość włóż do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie otwórz rant i wyjmij tort.
- Na koniec otynkuj tort kremem milky way i ozdób według uznania.
- Włóż tort do lodówki na minimum 3 godziny do całkowitego zastygnięcia kremu.
Na koniec wykonaj drip czekoladowy i udekoruj wedle uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)