Składniki:
-300 g.mąki bezglutenowej (jeśli ciasto jest za gęste należy dodać więcej mleka)
-1,5 szklanki mleka/napoju roślinnego
-1/3 szklanki oleju
-3 średnie jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
-łyżeczka ksylitolu/ cukru
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w suchej i czystej metalowej lub
szklanej misce. Żółtka zaś umieść w drugim naczyniu. Do naczynia z
żółtkami wlej też lekko ciepłe mleko oraz dodaj 1/3 szklankę olej. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Wszystko wymieszaj mikserem. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubij na sztywno. Zacznij
od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększaj je do maksymalnych.
Gdy białka zrobią się białe i puszyste (już po minucie ubijania) możesz
dodać łyżeczkę ksylitolu. Białka z cukrem ubijaj dalej, aż zrobią się
idealnie białe i puszyste.Dodaj do wcześniej wymieszanych składników i delikatnie połącz łyżką.Przy pomocy średniej chochli lub łyżki stołowej nakładaj porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy. (ważne jest to aby gofrownica miala większą moc, wtedy gofry na pewno się udadzą) Smacznego!
Świetny przepis. Gofry wyglądają bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuń