Gofry

 


 

Składniki: 

-300 g.mąki bezglutenowej (jeśli ciasto jest za gęste należy dodać więcej mleka)

-1,5 szklanki mleka/napoju roślinnego

-1/3 szklanki oleju

-3 średnie jajka

-łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu

-łyżeczka ksylitolu/ cukru

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w suchej i czystej metalowej lub szklanej misce. Żółtka zaś umieść w drugim naczyniu. Do naczynia z żółtkami wlej też lekko ciepłe mleko oraz dodaj 1/3 szklankę olej. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wszystko wymieszaj mikserem. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubij na sztywno. Zacznij od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększaj je do maksymalnych. Gdy białka zrobią się białe i puszyste (już po minucie ubijania) możesz dodać łyżeczkę ksylitolu. Białka z cukrem ubijaj dalej, aż zrobią się idealnie białe i puszyste.Dodaj do wcześniej wymieszanych składników i delikatnie połącz łyżką.Przy pomocy średniej chochli lub łyżki stołowej nakładaj porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy. (ważne jest to aby gofrownica miala większą moc, wtedy gofry na pewno się udadzą) Smacznego!

1 komentarz:

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)