Pizza

Tęskniłam za pizzą na diecie... co prawda fast foodów nie jadam praktycznie w ogóle,ale taka domowa pizza to zupełnie co innego. Ze względu na to,że zwracam uwagę na składy produktów jest to zdrowsza opcja. Bez zbędnych dodatków i ulepszaczy.Co powiecie na taką wersje? :)

Składniki:

ciasto: 300 g mąki bezglutenowej + więcej do podsypania, 1/4 łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka drożdży, ok. 250 ml letniej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:

-użyłam passaty z dodatkiem ziół

Dodatki: 

-ser mozzarella pokrojony w plastry,dobrej jakości szynka bezglutenowa,szpinak

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj dokładnie z drożdżami i solą. Dodaj oliwę i wlewaj stopniowo wodę. Ciasto wyrób krótko mikserem. Naturalnie będzie lekko lepiące. Przełóż do miski wysypanej odrobiną mąki i zagnieć gładkie ciasto. Czasami potrafi luźniejsze, innym razem bardziej zbite, dlatego kontrolujemy ilość wody i mąki.

Przykryj ściereczką, odstaw do podwojenia objętości na 1 h, najlepiej w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte, puszyste ciasto wyrób dłońmi kilka minut i rozwałkuj.

Ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokryj sosem pomidorowym i dodatkami.

Piecz w temp. 220 stopni C około 15 minut.

Podawaj ciepłą.

Smacznego!



 

2 komentarze:

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)