Muffiny czekoladowe, z nutą piernika



Już ostatni przepis z tych Świątecznych wypieków.Makowiec zjedzony,sernik i muffinki również...przydałyby się lekkie przepisy, nieprawdaż?

12 muffinek
Składniki: 2/3 szkl. mąki bezglutenowej*, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu, łyżeczka przyprawy piernikowej, 1/2 łyżeczki sody, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bzgl., 60 ml. oleju, 55 g. gorzkiej czekolady, 1/2 szkl. kakao, 2 jajka, 3/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. greckiego jogurtu, powidła

Przygotowanie:
W garnuszku umieść olej, dodaj posiekaną czekoladę - roztop.Odstaw do ostygnięcia.Dodaćj przesiane kakao i wymieszaj.
Składniki suche wymieszaj, tak samo mokre.Mokre przelej do suchych i wymieszaj.Wlej masę czekoladową i również wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami.Połowę ciasta wyłóż do papilotek, wyrównaj. Na sam środek wyłóż pełną łyżeczkę powideł.Dopełnij foremkę ciastem.(3/4 wys.) Piecz w 180 st.C 20 min.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Upieczone dla córki.Muffinki wyszły wilgotne i pyszne.Weroniko powiedz mi jakiej mąki do nich użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  2. czy zamiast mąki bezglutenowej mogę dodać zwykłej pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dobrze tolerujesz gluten to jak najbardziej.

      Usuń
  3. Zrobione na Walentynki , dla ukochanego :D Bardzo mu smakowało! Zrobiłam w okrągłej tortownicy i przełożyłam śmietaną z wiśniami <33
    Czy mogłabyś mi powiedzieć z jakiej innej mąki też wyjdą?
    Pozdrawiam,
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo,
      Wyjdą z ryżowej, ziemniaczanej.Właśnie piekę na ryżowej! ;)

      Usuń

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)