Już ostatni przepis z tych Świątecznych wypieków.Makowiec zjedzony,sernik i muffinki również...przydałyby się lekkie przepisy, nieprawdaż?
12 muffinek
Składniki: 2/3 szkl. mąki bezglutenowej*, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu, łyżeczka przyprawy piernikowej, 1/2 łyżeczki sody, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bzgl., 60 ml. oleju, 55 g. gorzkiej czekolady, 1/2 szkl. kakao, 2 jajka, 3/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. greckiego jogurtu, powidła
Przygotowanie:
W garnuszku umieść olej, dodaj posiekaną czekoladę - roztop.Odstaw do ostygnięcia.Dodaćj przesiane kakao i wymieszaj.
Składniki suche wymieszaj, tak samo mokre.Mokre przelej do suchych i wymieszaj.Wlej masę czekoladową i również wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami.Połowę ciasta wyłóż do papilotek, wyrównaj. Na sam środek wyłóż pełną łyżeczkę powideł.Dopełnij foremkę ciastem.(3/4 wys.) Piecz w 180 st.C 20 min.
Smacznego!
Upieczone dla córki.Muffinki wyszły wilgotne i pyszne.Weroniko powiedz mi jakiej mąki do nich użyłaś?
OdpowiedzUsuńMix it, czytamy w przypisie :)
Usuńczy zamiast mąki bezglutenowej mogę dodać zwykłej pszennej?
OdpowiedzUsuńJeśli dobrze tolerujesz gluten to jak najbardziej.
UsuńZrobione na Walentynki , dla ukochanego :D Bardzo mu smakowało! Zrobiłam w okrągłej tortownicy i przełożyłam śmietaną z wiśniami <33
OdpowiedzUsuńCzy mogłabyś mi powiedzieć z jakiej innej mąki też wyjdą?
Pozdrawiam,
Ewa
Ewo,
UsuńWyjdą z ryżowej, ziemniaczanej.Właśnie piekę na ryżowej! ;)