Z racji tego, że kupne pieczywo zawiera dużo dodatków to robię je sama.Czasem z automatu choć z piekarnika również wychodzi pyszny.Nie chciałam używać gotowej mieszanki,postawiłam sobie poprzeczkę wyżej i upiekłam chleb bez kukurydzy.W swoim składzie również nie zawiera jajek i mleka.Naturalny,zdrowszy,z chrupiącą skórką.
Składniki:
-500 g.mąki gryczanej
-250 g.skrobi z tapioki
-2 łyżki siemienia lnianego
-7 g.suszonych drożdży
-2 łyżeczki miodu
-625 ml.wody
-łyżeczka soli
Mąkę przesiej,dodaj sól i wymieszaj.Wsyp kolejne suche,dodaj wodę.Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.Pozostaw godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu.Piecz w foremce wyłożonej papierem do pieczenia(dodatkowo posmarowałam oliwą) w 190 st.C 50 min. Smacznego!
Wydaje się prosty do zrobienia, może mi wyjdzie :-)
OdpowiedzUsuńcukru nie dodajesz?
OdpowiedzUsuńSorki,nie zauwazyłam ze jest miód :D
UsuńZamiast miodu można dodać cukier,aczkolwiek chciałam by to był przepis bez jego użycia :)
Usuń