Lubię piec torty dlatego właśnie ten powstał bez żadnej okazji. Nie za słodki,z nutą migdałów. Możecie go wedle upodobań modyfikować i dać inny smak dżemu oraz owoce:)
Składniki na biszkopt:
-5 jajek
-3/4 szklanki ksylitolu lub cukru
-3/4 szklanki mąki bezglutenowej
- 1/4 szklanki mąki z migdałów
Składniki na krem z białej czekolady:
-200 g białej czekolady bez glutenu
-3 łyżki śmietanki 30%
-250 g mascarpone
-200 ml.śmietany 30%
Dodatkowo:
-300 g.dżemu truskawkowego
-pół szkl.wody wymieszanej z sokiem z cytryny
-zmielone migdały
Białka oddziel od żółtek i
ubij je na białą puszystą pianę. Stopniowo, w odstępach, cały czas
ubijając, dodaj po łyżce cukru - białka powinny być lśniące, kiedy
wmieszamy cały cukier. Zmniejsz obroty miksera i wlewaj po jednym
żółtku, aby powstała jednolita masa.Mikser wyłącz, wsyp do masy jajecznej przesianą przez sito mąkę i
mąkę migdałową. Delikatnie wymieszaj by połączyć składniki.
Ciasto wylej do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175
stopni. Piecz 25-35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu,
rzuć biszkopt na podłogę (wyłożoną kocem), by pozbyć się pęcherzyków
powietrza.Wystudź. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Nie pozwól by masa się zagotowała. Gdy czekolada się w pełni rozpuści ostudź ją. Mascarpone chwilę ubij mikserem aby zwiększyła się objętość i wlej czekoladę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Biszkopt przetnij na trzy równe części i nasącz wodą z cytryną. Pierwszy blat posmaruj dżemem i na to wyłóż połowę kremu. Śmietankę z dwoma łyżkami cukru ubij na puszystą masę i wymieszaj z pozostałą częścią kremu. Na kolejny blat nasączonego biszkoptu wyłóż dżem oraz masę śmietankową, przykryj kolejnym blatem. Wyłóż pozostały dżem oraz masę. Wyrównaj i posyp zmielonymi migdałami. Włóż na noc do lodówki wtedy tort będzie jeszcze lepszy w smaku. Smacznego! :)
Tort wygląda pięknie. Czy mogę prosić o wskazówkę jakiej konkretnie mąki bezglutenowej użyć i gdzie kupić białą bezglutenową czekoladę? Pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuńUżyłam mąki uniwersalnej balviten, użyłam czekolady Milki
Usuń