Tort z białą czekoladą

 


 Lubię piec torty dlatego właśnie ten powstał bez żadnej okazji. Nie za słodki,z nutą migdałów. Możecie go wedle upodobań modyfikować i dać inny smak dżemu oraz owoce:)

 

 

 Składniki na biszkopt:
-5 jajek

-3/4 szklanki ksylitolu lub cukru

-3/4 szklanki mąki bezglutenowej

- 1/4 szklanki mąki z migdałów

Składniki na krem z białej czekolady:
-200 g białej czekolady bez glutenu

-3 łyżki śmietanki 30%  

-250 g mascarpone

-200 ml.śmietany 30% 


 Dodatkowo:
-300 g.dżemu truskawkowego  

-pół szkl.wody wymieszanej z sokiem z cytryny

-zmielone migdały
 

Białka oddziel od żółtek i ubij je na białą puszystą pianę. Stopniowo, w odstępach, cały czas ubijając, dodaj po łyżce cukru - białka powinny być lśniące, kiedy wmieszamy cały cukier. Zmniejsz obroty miksera i wlewaj po jednym żółtku, aby powstała jednolita masa.Mikser wyłącz, wsyp do masy jajecznej przesianą przez sito mąkę i mąkę migdałową. Delikatnie wymieszaj by połączyć składniki.
Ciasto wylej do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz 25-35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu, rzuć biszkopt na podłogę (wyłożoną kocem), by pozbyć się pęcherzyków powietrza.Wystudź. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Nie pozwól by masa się zagotowała. Gdy czekolada się w pełni rozpuści ostudź ją. Mascarpone chwilę ubij mikserem aby zwiększyła się objętość i wlej czekoladę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Biszkopt przetnij na trzy równe części i nasącz wodą z cytryną. Pierwszy blat posmaruj dżemem i na to wyłóż połowę kremu. Śmietankę z dwoma łyżkami cukru ubij na puszystą masę i wymieszaj z pozostałą częścią kremu. Na kolejny blat nasączonego biszkoptu wyłóż dżem oraz masę śmietankową, przykryj kolejnym blatem. Wyłóż pozostały dżem oraz masę. Wyrównaj i posyp zmielonymi migdałami. Włóż na noc do lodówki wtedy tort będzie jeszcze lepszy w smaku. Smacznego! :)

 


2 komentarze:

  1. Tort wygląda pięknie. Czy mogę prosić o wskazówkę jakiej konkretnie mąki bezglutenowej użyć i gdzie kupić białą bezglutenową czekoladę? Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam mąki uniwersalnej balviten, użyłam czekolady Milki

      Usuń

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)