Składniki:
Ciasto kruche:
Masa serowa:
- 500 g.twarogu z wiaderka
- 500 g mascarpone
- 200 g ksylitolu/cukru
- 4 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (w przypadku użycia owoców mrożonych)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła
(pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść
jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.Ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼. Z obu części ciasta
uformować kule, lekko je spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić
do lodówki na ok. 1 godzinę.Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a
następnie zacisnąć obręcz. ¾ ciasta wykleić , wyklejając
również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Blaszkę z
ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. (Jeśli
ciasto podczas wyklejania formy mocno zmiękło, schłodzić je w lodówce,
aż stwardnieje).Przygotować masę serową: Twaróg, mascarpone, jajka, cukier i budyń w
proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu
połączenia się składników.Masę serową wylać i wyrównać.Na masie serowej ułożyć owoce. (Mrożone obtoczyć uprzednio w skrobi ziemniaczanej).Z pozostałej ¼ części ciasta odrywać kawałki, rozpłaszczyć na dłoni i układać je na masie serowej.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C,
grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych
drzwiczkach piekarnika.Chłodny sernik dobrze jest jeszcze schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.Smacznego!
Super przepis :)
OdpowiedzUsuń