Waniliowy sernik z truskawkami

 


Składniki:

Ciasto kruche:

Masa serowa:

  • 500  g.twarogu z wiaderka
  • 500 g mascarpone
  • 200 g ksylitolu/cukru
  • 4 jajka
  • 2 opakowania  budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (w przypadku użycia owoców mrożonych) 

 

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.Ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼. Z obu części ciasta uformować kule, lekko je spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.Dno blaszki  wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. ¾ ciasta wykleić , wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. (Jeśli ciasto podczas wyklejania formy mocno zmiękło, schłodzić je w lodówce, aż stwardnieje).Przygotować masę serową: Twaróg, mascarpone, jajka, cukier i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.Masę serową wylać i wyrównać.Na masie serowej ułożyć owoce. (Mrożone obtoczyć uprzednio w skrobi ziemniaczanej).Z pozostałej ¼ części ciasta odrywać kawałki, rozpłaszczyć na dłoni i układać je na masie serowej.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Chłodny sernik dobrze jest jeszcze schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.Smacznego!

1 komentarz:

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)