,,Zostało trochę truskawek'' - usłyszałam od mojej mamy.Już wiedziałam co zrobię.Nic nie smakuje lepiej o poranku jak drożdżówka z owocami posypana hojnie kruszonką.Jeszcze ciepłe znikały w mgnieniu oka.Sama radość 
Przepis zaczerpnęłam z bloga ,,Moje Wypieki'' Autorka bloga ma świetne przepisy...
Drożdżówki z kruszonką
7-8 sztuk
Składniki:
-2 i 1/4 szklanki mąki Piekarz Mix Balviten
-3/4 szklanki letniego mleka(użyłam roślinnego)
-3 czubate łyżki cukru trzcinowego
-1 jajko
-1 żółtko
-1/4 łyżeczki soli
-60 g roztopionego i ostudzonego masła
- 7 g drożdży suchych
-350-400 g truskawek
Składniki na kruszonkę:
-pół szklanki mąki bezglutenowej
-5 łyżek cukru trzcinowego
-60 g zimnego masła
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami, masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 7-8 Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie włożyć truskawki. Bułeczki posypać hojnie kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty.Wystudzić na kratce.Smacznego !
Asia: pewnie pysznosci :)
OdpowiedzUsuńOj tak-Moje Wypieki to gwarancja udanych wypieków :D Zjadłabym taką drożdżówkę! :)
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńCzy mąki Piekarz Mix Balviten mogę zastąpić http://www.bezgluten.pl/sklep/produkt,104,extra_uniwersalny_koncentrat_maki_500g_produkt_bezglutenowy.html ???
Bardzo narobiłaś mi ochoty na drożdzówki,której dawno nie jadłam.
Jeśli mogłabyś napisać mi odpowiedz na mój adres e-mail byłabym wdzieczna,adres to : idealna81@interia.pl
Pozdrawiam