Najłatwiejsze ciasto na świecie, znacie?
Podobne robiła moja babcia, ale to nie ten sam przepis.Potrzeba mało składników, chwilę czasu..a, wyjdzie takie cudne i pachnące ciasto!
Proste ciasto z jagodami
Składniki:
- 4 duże jajka
- 3/4 szkl.cukru
- 1/2 szkl. delikatnego oleju
- 1,5 szkl. mąki bezglutenowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia*
- 500 g. owoców np. jagód
+ kilka łyżek mąki ryżowej do obsypania owoców
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, odłóż.Do misy miksera wbij białka i ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, co ważne - łyżka po łyżce, cały czas ubijajaj Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia. Do miksowanej masy strużką wlewaj olej, nie zaprzestając miksowania.Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.Do tak przygotowanej piany dodaj przesianą mąkę z proszkiem, wymieszaj delikatnie szpatułką, do połączenia.Formę z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, sam spód. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj.Na górę wyłóż owoce(obsypane mąką ryżową), wciskaj je lekko do środka.Piecz w temperaturze 175ºC przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
*bezglutenowego
Czasami te ciasta z najprostszych przepisów są najlepsze :D
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo puszyste, podoba mi się przepis! ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze dla mojego synka ale super konsystencja. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się,czekam na opinię :)
Usuń