Ciasto toffi


Musiałam coś wykombinować, bo przecież niedługo imieniny mojego taty! Wszystkie składniki były przemyślane, zgrane ze sobą.Teraz mogę to ciasto wspominać, bo nie został ani maleńki kawałek ;)

Ciasto toffi
Składniki:
-4 jajka
-3 żółtka
-1/2 szkl. cukru
-1/3 szkl. ciemnego kakao
-1/2 szkl. mąki bezglutenowej*
Masa:
-500 ml. śmietany 30 %
-3 łyżki cukru
-200 ml. masy krówkowej
-100 g. łuskanego słonecznika
Do nasączenia biszkoptu:
pół szkl. wody+sok z cytryny+cukier puder


Przygotowanie:
4 białka ubij z cukrem na lśniącą, puchatą pianę.Dodaj żółtka, delikatnie wmieszaj je w pianę.Przesiej kakao, mąkę dodaj do białek i wymieszaj łyżką.Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 25 min. w 180 st.C Gdy biszkopt się upiecze rzuć formę na podłogę , w ten sposób biszkopt nie opadnie(!) Ostudzony biszkopt przekrój równo nożem na dwie części.Nasącz 2 blaty.
Przygotuj masę- 
Śmiętanę ubij z 3 łyżkami cukru.Przełóż biszkopt.Na wierzchu wylej masę krówkową.Podpraż słonecznik i posyp.Smacznego!

*użyłam mąki MIX IT schar

16 komentarzy:

  1. To ciasto jest bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, wypróbowałam i działa :) Dodałam tylko trochę własnej inwencji i dodatkowo przełożyłam wiśniami a zamiast słonecznika podmieniłam lubiane w domu migdały. Do biszkoptu z przyzwyczajenia dodałam pół łyżeczki proszku do pieczenia (chociaż pewnie i tak by wyrósł). Polecam serdecznie..pycha ciasto!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj! Uwielbiam takie komentarze! W takim razie życzę smacznego :)

      Usuń
  3. Zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka masa krówkowa jest bez glutenu, jakiej używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam masy krówkowej ,,Gostyń'' lecz jeśli nie mamy pewności to najlepiej zrobić domową.

      Usuń
  5. A dlaczego biszkopt nie urosl?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twój nie urósł?
      Za szybkie mieszanie masy z białkami.

      Usuń
    2. a jesli chodzi o zółtka to rozumiem ze dodajemy 7 zółtek do piany, tak?

      Usuń
  6. Mąka bezglutenowa to jaka?.....kukurydziana,ryżowa....

    OdpowiedzUsuń
  7. nie wiem czemu wyszedl mi zakalec, uzylam cup4cup GF make,

    OdpowiedzUsuń

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)