Ciasto toffi
Składniki:
-4 jajka
-3 żółtka
-1/2 szkl. cukru
-1/3 szkl. ciemnego kakao
-1/2 szkl. mąki bezglutenowej*
Masa:
-500 ml. śmietany 30 %
-3 łyżki cukru
-3 łyżki cukru
-200 ml. masy krówkowej
-100 g. łuskanego słonecznika
Do nasączenia biszkoptu:
pół szkl. wody+sok z cytryny+cukier puder
Do nasączenia biszkoptu:
pół szkl. wody+sok z cytryny+cukier puder
Przygotowanie:
4 białka ubij z cukrem na lśniącą, puchatą pianę.Dodaj żółtka, delikatnie wmieszaj je w pianę.Przesiej kakao, mąkę dodaj do białek i wymieszaj łyżką.Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 25 min. w 180 st.C Gdy biszkopt się upiecze rzuć formę na podłogę , w ten sposób biszkopt nie opadnie(!) Ostudzony biszkopt przekrój równo nożem na dwie części.Nasącz 2 blaty.
Przygotuj masę-
Śmiętanę ubij z 3 łyżkami cukru.Przełóż biszkopt.Na wierzchu wylej masę krówkową.Podpraż słonecznik i posyp.Smacznego!
*użyłam mąki MIX IT schar
*użyłam mąki MIX IT schar
ojeju jeju ale cudo *.*!
OdpowiedzUsuńNiezłe ciacho! ^^
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak, bez proszku do pieczenia :)
UsuńSuper przepis, wypróbowałam i działa :) Dodałam tylko trochę własnej inwencji i dodatkowo przełożyłam wiśniami a zamiast słonecznika podmieniłam lubiane w domu migdały. Do biszkoptu z przyzwyczajenia dodałam pół łyżeczki proszku do pieczenia (chociaż pewnie i tak by wyrósł). Polecam serdecznie..pycha ciasto!!!
OdpowiedzUsuńOj! Uwielbiam takie komentarze! W takim razie życzę smacznego :)
UsuńZapowiada się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńJaka masa krówkowa jest bez glutenu, jakiej używasz?
OdpowiedzUsuńUżyłam masy krówkowej ,,Gostyń'' lecz jeśli nie mamy pewności to najlepiej zrobić domową.
UsuńA dlaczego biszkopt nie urosl?
OdpowiedzUsuńTwój nie urósł?
UsuńZa szybkie mieszanie masy z białkami.
a jesli chodzi o zółtka to rozumiem ze dodajemy 7 zółtek do piany, tak?
UsuńTak.
UsuńMąka bezglutenowa to jaka?.....kukurydziana,ryżowa....
OdpowiedzUsuńUzylam maki Mix it :)
Usuńnie wiem czemu wyszedl mi zakalec, uzylam cup4cup GF make,
OdpowiedzUsuń