Miało być próbne ciasto urodzinowe,ale wyszło takie pyszne, że znikło w mig.Niebo w gębie.Naprawdę polecam!
Składniki:
Biszkopt:
-10 jajek
-200 g.cukru
-200 g.mąki uniwersalnej bezglutenowej
-50 g.mąki ziemniaczanej
Do przełożenia:
-200 g.mrożonych truskawek
-100 g.cukru
-250 g.serka mascarpone
-500 ml. ubitej śmietany kremówki
Nasączenie:
-1/2 szkl.herbaty lub wody z cytryną
Dodatkowo:
-opakowanie brzoskwiń w puszce*
-2 sztuki kiwi
Przygotowanie:
Białka ubij z 1/2 szkl.cukru.Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem.Dodaj do białek wraz z przesianą mąką.Delikatnie wymieszaj.Ciasto przełóż do prostokątnej formy z papierem do pieczenia, piecz w 180 St.C 30 min.Po upieczeniu biszkopt w blaszce szybko upuść na podłogę wten sposób nie opadnie.Po ostygnięciu przekrój go na pół.
Truskawki z cukrem podgrzej 5 min.Zblenduj,czekaj aż ostygnie.Mascarpone utrzyj,dodaj truskawki oraz 3/4 ubitej kremówki ,wymieszaj łyżką.Dwie części biszkoptu nasącz ponczem.Masę wyłóż na blat, ładnie wygładź.Przykryj następną częścią,a pozostałą śmietanę wyłóż na wierzch.Owoce pokrój w plasterki i udekoruj na cieście.Smacznego!
*uważaj na syrop glukozowo-fruktozowy, ja staram się kupować bez tego szkoldiwego cukru
Tutaj kupisz mąkę uniwersalną i nie tylko
Czy do tego ciasta mogę użyć mąki Schar mix c ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Do tego ciasta nie polecam.Lepiej zmieszać mąkę ryżową i ziemniaczaną :)
UsuńPozdrawiam również!