-1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej (klik)
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu (klik)
-2 łyżeczki cukru
-1 łyżka cukru wanilinowego (klik)
-2 jaja
-1/2 szklanki oleju roślinnego
-1 i 1/3 szkl. mleka
Przygotowanie
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.Podawać z ulubionymi dodatkami np. z dżemem, owocami,nutellą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)