Składniki (spód i kruszonka):
-250 g.mąki bezglutenowej (klik)
-5 łyżek cukru
-160 g.zimnego masła
-żółtko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia (klik)
Masa serowa:
-800 g.zmielonego twarogu
-2/3 szkl.cukru
-1 budyń waniliowy bez glutenu (klik)
-żółtko
-owoce (ja użyłam 200 g.jagód ,które wymieszałam z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej)
Przygotowanie
- Do miski wysypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kosteczkę zimne masło i żółtko. Miksować składniki aż powstanie jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Niedużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Zmiksować zmielony twaróg z cukrem, budyniem (w proszku), i żółtkiem na jednolitą masę.
- Ciasto podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić spód oraz ok. 2 cm boków (można palcami, nie trzeba wałkować). Na spód z ciasta wyłożyć masę serową, na wierzchu położyć owoce. Posypać rozdrobnioną resztą ciasta.
-
Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Po przestudzeniu można już kroić i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)