Muffinki z cynamonem

 


Składniki

12 sztuk

-2 jabłka (kwaśne, np. szara reneta)-

-1 łyżka masła

-2 łyżki miodu

-2 łyżeczki cynamonu

Ciasto

-100 g masła

-125 ml mleka

-2 jajka

-250 g mąki bezglutenowej (klik)

-1 łyżka cukru wanilinowego(klik)

-1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu (klik)

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

-150 g cukru 

 Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kosteczkę i włożyć do garnka. Dodać masło, cynamon oraz miód i gotować ok. 10 minut co chwilę mieszając, aż jabłka zaczną się rozpadać.

Ciasto

 Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.Roztopić masło i wlać do miski, dodać mleko i wymieszać rózgą. Wbić jajka i roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę.Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier, dokładnie wymieszać łyżką.Do suchych składników dodać mokre składniki i wymieszać (delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników).

Pieczenie
Nakładać po 2 łyżeczki masy do każdej papilotki, następnie po łyżeczce jabłek, potem znów ciasto, jabłka i na koniec ciasto. Wykałaczką zrobić "ósemkę" w cieście, w celu zgrubnego przemieszania ciasta z jabłkami.Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)