Makowa Panienka

 


  Biszkopt

-3 jajka

-1/2 szkl.mąki bezglutenowej Schar

-1/2 szkl.cukru


Biszkopt makowy

  • 8 białek
  • 100 g cukru
  • 75 g mąki bezglutenowej
  • 75 g mielonych migdałów
  • 100 g suchego maku
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
Nasączenie
  • 25 łyżek czarnej herbaty lub likieru
  • ok. 300 g przetworów z porzeczki
Masa budyniowa
  • 500 ml mleka
  • 1 op. budyniu np. śmietankowego bez glutenu
  • 4 - 5 żółtek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200 g masła
​Oraz
  • 40 ml śmietanki 30%
  • 100 g białej czekolady bezglutenowej

 Biszkopt

Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić, dodawać powoli cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca.Dodać żółtka,wymieszać mikserem na małych obrotach.Powoli dodawać mąkę i wymieszać szpatułką.Piec 20 min. w 180 st.C 

 

Biszkopt makowy
  • Jajka ocieplić w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować prostokątną formę o wymiarach ok. 22 x 37 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywną pianę, potem stopniowo dodawać po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając na sztywną i błyszczącą masę. Na koniec ubijać jeszcze masę przez ok. 3 minuty.
  • Oddzielnie wymieszać w misce suche składniki: mąkę, mielone migdały, mak, wiórki kokosowe (wcześniej odłożyć 1/4 ilości wiórków na wierzch) oraz proszek do pieczenia.
  • Dodawać stopniowo, po pół szklanki otrzymanej mieszanki do ubitych białek, jednocześnie delikatnie mieszając szpatułką, aby piana jak najmniej opadła.
  • Po dodaniu całej mieszanki wyłożyć ją do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika.
  • Piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.
Nasączenie
  • Dolny blat (makowy) nasączyć połową nasączenia i rozsmarować dżemem.
Masa budyniowa
  • Odlać 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać z proszkiem budyniowym oraz żółtkami.
  • Resztę mleka porządnie zagotować z dodatkiem cukru wanilinowego oraz cukru.
  • Gdy mleko zacznie kipieć wlać rozmieszany w mleku budyń i energicznie wymieszać rózgą. Zagotować. Odstawić z ognia, przełożyć do czystej miski i całkowicie ostudzić.
  • Masło pokroić w kostkę i odłożyć na 15 minut w temp. pokojowej. Ubić mikserem na puszysto, następnie cały czas ubijając dodawać w krótkich odstępach czasu, po 1 łyżce, ostudzony budyń.
  • Masę wyłożyć na warstwie dżemu. Przykryć górnym blatem i nasączyć go resztą nasączenia.
Dekoracja
  • Zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i ciągle mieszając roztopić. Po przestudzeniu polać po cieście.
  • Posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)