Tort Banoffee

 


Przygotowany na specjalną okazję, urodziny mojego chłopaka. Wszystkim gościom bardzo smakował, spróbujcie zrobić, nikt się nie zorientuje, że jest bezglutenowy ;)



Biszkopt
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1szkl.mąki bezglutenowej Schar
  • 1/4 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao bez glutenu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Nasączenie
  • ok. 18 łyżek  czarnej herbaty z cytryną + 4 łyżki wódki (można pominąć alkohol)
Przełożenie
  • 500 g mascarpone (schłodzonego)
  • 400 g masy krówkowej - kajmaku
  • 3 banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200 g  przetworów z czarnej porzeczki
Obłożenie to​rtu
  •  400 ml śmietanki 30% (b. zimnej)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 50 g ciemnej czekolady bez glutenu

 

Biszkopt
  • Oddzielić żółtka od białek, ocieplić w temperaturze pokojowej.
  • Dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C
  • Mąkę przesiać do miski razem z kakao i proszkiem do pieczenia, odłożyć. Białka ubijać przez około 2 minuty aż będą prawie sztywne, następnie stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając (około 5 - 6 minut) na idealnie sztywną pianę. Po dodaniu całego cukru ubijać białka przez około 2 - 3 minuty, aż będą sztywne i błyszczące. Następnie, wciąż ubijając, dodawać po jednym żółtku (dodawać kolejne dopiero gdy wcześniejsza porcja ubije się już z białkami).
  • Dodać mieszankę mąki z kakao i proszkiem (najlepiej w 3 partiach) za każdym razem krótko miksując na najmniejszych obrotach miksera lub najlepiej mieszając delikatnie łyżką. Staramy się nie zniszczyć ubitej piany.
  • Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Od razu wyjąć tortownicę z piekarnika i energicznie odstawić ją na blat. Odwrócić do góry dnem i tak ostudzić. Można upiec wcześniej i przechowywać w tortownicy, pod przykryciem ze ściereczki.
Nasączenie
  • Tort pokroić na 3 poziome blaty. Dolny blat położyć na paterze, skropić 6 łyżkami nasączenia.
Przełożenie
  • Mascarpone włożyć do misy miksera, dodać kajmak i ubijać przez ok. 3 minuty aż krem zwiększy objętość i nabierze puszystości. Krem rozdzielić na 2 porcje, na 2 blaty.
  • Dolny blat posmarować cienką warstwą kremu. Banany obrać, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć jeden obok drugiego na warstwie kremu.
  • Na banany wyłożyć resztę kremu z pierwszej porcji. Ułożyć drugi blat ciasta i znów skropić go nasączeniem. Ułożyć zamrożone porzeczki jedną warstwą, blisko siebie. Przykryć drugą częścią kremu. Ułożyć ostatni blat i skropić go nasączeniem.
  • Ubić śmietankę z dodatkiem cukru wanilinowego, obłożyć tort. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. W międzyczasie boki obłożyć startą czekoladą.Smacznego! 

inspiracja-  https://www.kwestiasmaku.com/przepis/tort-banoffee-z-kremem-kajmakowym-bananami-i-czarna-porzeczka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)