Ciasto czekoladowe

 


Kiedy w szafce leży moja ulubiona czekolada, a w zamrażalniku mam sporo owoców zawsze przychodzi mi pomysł upieczenia jakiegoś bardzo dobrego,czekoladowego ciasta. Nie jest przesłodzone, z ulubioną kawą idealnie umili poniedziałkowy poranek

 

Składniki:
-80 g masła
-200 g czekolady mlecznej
-150 ml mleka (może być roślinne)
-2 jajka
-250 g mąki bezglutenowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-100 g ksylitolu lub cukru
-250 g truskawek/malin 
 
 
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Do rondelka włożyć masło lub wlać olej, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając.Odstawić z ognia, dodać mleko oraz jajka, wymieszać na jednolitą masę - najlepiej trzepaczką rózgową.Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać.Przelać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników (tzn. aż surowa mąka nie będzie już widoczna) Dodać około 2/3 ilości owoców i ponownie delikatnie przemieszać.Wyłożyć do formy, na wierzch wyłożyć resztę malin i powciskać je trochę w ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut (do suchego patyczka). Smacznego!
 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)