Zawijanec drożdżowy z nadzieniem serowym

 

 

 

 Składniki:

-1 łyżeczka suchych drożdży instant
-250 g mąki bezglutenowej
-3 płaskie łyżki cukru
szczypta soli
-3 małe jajka
-50 g masła, średnio miękkiego
-50 ml.oleju
 
 
Nadzienie serowe
 -250 g (1 kostka) śmietankowego sera twarogowego
-4 łyżki cukru
-1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej

 -około  1/2 szklanki borówek, mogą być inne owoc,również mogą być mrożone
-roztrzepane jajko do posmarowania 
 
 

Przygotowanie

Drożdże wsypać do filiżanki, wlać 5 łyżek ciepłej wody i dodać szczyptę cukru, wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut (po tym czasie drożdże spienią się).Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier i jajka. Składniki mieszać drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera, aż połączą się w jednolite ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne (ręką lub hakiem miksera).Dodawać masło po kawałku, po dwie łyżki, mieszając lub najlepiej miksując końcówką do ciasta drożdżowego lub mieszadłem na średnich obrotach miksera. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie połączy się z ciastem. Ciasto powinno mieć jednolitą strukturę.Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe: ser zmiksować z resztą składników do uzyskania gładkiej struktury, wstawić do lodówkiCiasto wyjąć na oprószony mąką blat i całe obsypać mąką. Chwilę powygniatać, następnie rozwałkować na prostokąt wysoki na 1 cm. Rozsmarować schłodzone nadzienie serowe, posypać borówkami. Złożyć krótsze boki ciasta do środka, tak aby spotkały się pośrodku, dłuższe zlożyć również do środka.Przełożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, blaszkę wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez około 20 - 25 minut. Ostudzić w formie ustawionej na metalowej kratce. Pokroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.Smacznego!
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)