Bez kukurydzy, jajek, mleka - racuchy


 Muszę się wam do czegoś przyznać...Sceptycznie podchodziłam do wypieków bez jajek, mleka.No dobrze zrobię bez jajek, mleka, ale kukurydza też uczula! Po dłuższej chwili powstał prosty przepis z myślą o bezglutenowcach i alergikach :)

20 sztuk racuchów
Racuchy 
Składniki:
-3 szklanki mąki ryżowej
-szczypta soli
-1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
-2 opakowania suchych drożdży

-4 łyżki cukru trzcinowego
-2 łyżki dobrej jakości oleju

Dodatkowo:
-olej roślinny do smażenia
-mus z jabłek



Przygotowanie:


Mąkę wsyp do miski, dodaj sól,drożdże i cukier.Powoli wlej olej i wodę.Wymieszaj drewnianą łyżką.Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.Po tym czasie formuj średnie kulki.Połóz na blacie i odczekaj 15 min., troszkę podrosną.Rozgrzej olej, połóż racuchy, lekko ,,rozpłaszcz'' łyżką.Smaż na złoty kolor z obu stron.Podawaj z musem jabłkowym, najlepsze są jeszcze ciepłe!Smacznego!



8 komentarzy:

Drogi czytelniku będzie mi miło jeśli dodasz swój komentarz.Może masz jakieś zapytanie albo spostrzeżenia? Chętnie się dowiem i odpiszę!
Spam i inne tego typu komentarze będę usuwać.Dzięki za uwagę,
Weronika (autorka bloga)