Muszę się wam do czegoś przyznać...Sceptycznie podchodziłam do wypieków bez jajek, mleka.No dobrze zrobię bez jajek, mleka, ale kukurydza też uczula! Po dłuższej chwili powstał prosty przepis z myślą o bezglutenowcach i alergikach :)
20 sztuk racuchów
Racuchy
Składniki:
-3 szklanki mąki ryżowej
-szczypta soli
-1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
-2 opakowania suchych drożdży
-4 łyżki cukru trzcinowego
-2 łyżki dobrej jakości oleju
Dodatkowo:
-olej roślinny do smażenia
-mus z jabłek
Przygotowanie:
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól,drożdże i cukier.Powoli wlej olej i wodę.Wymieszaj drewnianą łyżką.Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.Po tym czasie formuj średnie kulki.Połóz na blacie i odczekaj 15 min., troszkę podrosną.Rozgrzej olej, połóż racuchy, lekko ,,rozpłaszcz'' łyżką.Smaż na złoty kolor z obu stron.Podawaj z musem jabłkowym, najlepsze są jeszcze ciepłe!Smacznego!
Świetny pomysł! Kupię mąkę ryżową i zrobię :)
OdpowiedzUsuńjakie puszyste te racuchy mmm :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis ;) wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńJakie grubiutkie Ci wyszły! *o*
OdpowiedzUsuńa te drożdże to z dr.oeatker ?
OdpowiedzUsuńTak, z dr.Oetkera.
UsuńPysznie i zdrowo, to najważniejsze! :)
OdpowiedzUsuńOooo idealny przepis, zapisuję :D
OdpowiedzUsuń