Eksperyment w kuchni, który przerósł moje oczekiwania.
Mała blaszka
Brownie
Składniki:
-180 g. gorzekiej czekolady bez glutenu
-200 g. masła*
-3 jajka
-1/2 szkl. cukru trzcinowego+ 1/4 szkl. cukru białego
-szklanka mąki bezglutenowej
Przygotowanie:
Czekoladę połam, a masło pokrój na kawałki.Oba składniki rozpuść w garnku, nie zagotowuj.Ostudź.Żółtka utrzyj z cukrem.Powoli wlewaj masę czekoladową.Wsyp mąkę, wymieszaj dokładnie.Ubij białka z 1/4 szklanki cukru.Połącz białka bardzo delikatnie z masą czekoladową.Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto.Piecz 35 min. w 180 st.C Jeśli chcesz, polej zmiksowanymi truskawkami.Smacznego!
*użyłam margaryny roślinnej
Kocham takie czekoladowe cuda! *.*
OdpowiedzUsuńTak mocno czekoladowe... doładowanie endorfinami ;)
OdpowiedzUsuńjak tylko zobaczyłam mocno czekoladowe, wiedziałam, że to dla mnie! :D
OdpowiedzUsuń:) tez kocham czekoladowe ciasto
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czekoladowe ciasta, mogę kawałeczek? :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam właśnie, uwielbiam takie zakalcowate haha ...bardzo mi smakuje!
OdpowiedzUsuńWłaśnie brownie takie jest, uzupełnie słownik kulinarny ! ;)
UsuńTakie najlepsze :D
OdpowiedzUsuńwysmienite, jak zawsze. <3
OdpowiedzUsuńWerka a kiedy swiąteczne przepisy!? Może przepis na jakiś puszysty sernik?
OdpowiedzUsuńCzekam ;)