-250 ml. wody
-125 g.masła
-3 jajka(L)
-1 szkl.mąki bezglutenowej*
-300 ml.śmietanki 30 %
-3 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj wodę z masłem.Wyłącz palnik.Wsyp mąkę i szybko mieszaj.Odstaw do ostudzenia.Masę zmiksuj z jajkami blenderem, unikniesz grudek.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj,formuj średniej wielkości koła.Zachowaj odstępy.Piecz w 200 st.C przez 30 min.,możesz na chwilkę włączyc termoobieg.Wtedy ładnie się zarumienią.Wyłóż na talerz.
Śmietanę ubij z 3 łyżkami ksylitolu.Ptysie przekrój w pół i wypełniaj masą.Smacznego!
*użyłam mąki Mix It Schar
Czy z jakimś innym kremem dałyby radę? My unikamy mleka..
OdpowiedzUsuńBudyń na mleku roślinnym lub śmietanka ryżowa :)
UsuńMleko kokosowe :) można ubić jak śmietanę :)
OdpowiedzUsuńTylko ciekawa jestem czy jakby użyć oleju zamiast masła to tez by wyszło :)
Tak, ale proszę dać 60 ml.
UsuńFajne.Weroniko a ile mogą lezec w lodówce? Właśnie zabieram się za robienie.
OdpowiedzUsuńTrzy dni, nawet cztery.
Usuńa co zamiast śmietanki 30%, chyba nie ma takiej bezglutenowej ?
OdpowiedzUsuńSą ,,czyste'' bez glutenu np.Łaciata czy zott.
Usuń